24 juni 2025
Iedere bezorger altijd veilig weer thuis. Klinkt logisch, toch? Maar in de bezorgbranche is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Nóg niet.
The Super Nice People werkt sinds kort samen met Verkeersveiligheid Groep Nederland en digitaal leerplatform e-Driver. Vanaf nu trainen we álle bezorgers standaard op verkeersveiligheid. Niet als extraatje. Niet op aanvraag. Gewoon altijd, omdat het zo hoort.
Paul Hoefsloot, oprichter van The Super Nice People, legt uit waarom The Super Nice People voor deze aanpak kiest. Lees je mee?
Jong, snel… en kwetsbaar
Paul werkt al 25 jaar in de logistiek. Wat hij keer op keer ziet? Jonge bestuurders (18-24 jaar) zijn oververtegenwoordigd in verkeersongelukken. Dat is geen mening, dat zijn – helaas – keiharde data.
“De kans op een dodelijk ongeluk is in die leeftijdscategorie ruim vier keer zo groot,” vertelt Paul. “En laat dat nou precies de leeftijd van veel van onze bezorgers zijn. Gelukkig hebben wij nog nooit ernstige ongevallen meegemaakt. Maar je ziet het in de branche regelmatig misgaan. Zo vaak, dat we vinden dat we er iets mee moeten doen.”
Je rijbewijs is pas het begin
“Het begint natuurlijk met je rijbewijs halen,” zegt Paul, “maar dan leer je vooral sturen, schakelen en spiegelen. Wat je niet leert, is hoe je gevaar herkent. Of hoe je goed met risico’s omgaat. En beheersing – letterlijk en figuurlijk – is ook iets dat vaak ontbreekt. Dan heb ik het over je houden aan de maximale snelheid, maar óók over het laten staan van die carnaval biertjes een dag voordat je moet werken.”
Daarom gelooft TSNP in trainen. En dan niet met een PowerPoint en een opgeheven vingertje. Maar met e-learningmodules die kort, visueel en interactief zijn. “Wat je aandacht geeft, groeit. Zeker bij jonge mensen werkt herhaling het allerbeste.”
Niet omdat het moet. Maar omdat het werkt.
Voor deze trainingen werkt TSNP samen met Verkeersveiligheid Groep Nederland. “Zij weten precies wat werkt, zeker ook bij jongeren,” zegt Paul. “En dat is niet een uur stilzitten en luisteren. Dat is in korte blokjes, verspreid over de tijd de lessen tot je nemen. Dan beklijft het. Dan verandert er iets.”
Iedere nieuwe bezorger doorloopt acht modules. Daarna volgen er om de zes weken korte herhalingslessen. Paul: “We maken het niet moeilijker dan nodig, maar wel serieus. Want veiligheid is geen bijzaak.”
Bezorger zijn is een vak
Bezorgen wordt te vaak nog gezien als een noodzakelijk kwaad. “Het moet zo goedkoop mogelijk en zo snel mogelijk. Dat was lang het dominante idee. En als mensen daar zelf aan onderdoor gingen, dan was dat blijkbaar part of the deal. Dat vind ik echt niet kunnen”, zegt Paul.
“De bezorger is vaak het enige fysieke contactmoment met de klant. Dan is het toch logisch dat je daarin investeert? Dat je daar mensen voor inzet die weten wat ze doen en weten waarom ze het doen?”
Bij TSNP is de bezorger een vakman of vakvrouw. Iemand die je opleidt. Die je laat groeien. En die je vooral veilig weer naar huis laat gaan.
De standaard, niet de uitzondering
“Investeren in mensen loont altijd,” zegt Paul. “Ja, het verhoogt de veiligheid, maar het maakt ook trots en verhoogt het plezier waarmee iemand zijn werk doet. Daarom is trainen bij ons geen bijzaak of een verplicht nummertje om af te kunnen vinken – het is een bewuste keuze. En ik hoop dat we met deze aanpak andere bedrijven kunnen inspireren om ook te investeren in hun mensen. Ze zijn het waard!”
Meer weten?
Ben je benieuwd hoe wij dit aanpakken, of wil je met je eigen organisatie ook werk maken van betrokken bezorgers die altijd veilig weer thuis komen?
Mail ons via info@thesupernicepeople.nl of bel even: +31 85 073 2800. We denken graag mee.